Ett Kärnkraftsverk Bombhotas Och Det Är Effektivt Nog

March 22, 2007 at 13:02 Leave a comment

Hos DN kan vi läsa om att Forsmark bombhotades, blev utrymt och rent av evakuerat. SvD skriver (mycket bättre) en artikel om Polisens arbete och om bombhotet. Skräck och rädsla. I en TV-intervju fick vi dessutom veta att besökare inte visiteras, men att fordon brukar kontrolleras. Nu finns det ju lite olika sätt att tänka här:

Vi kan bli panikslagna över vår usla kärnkraftsverkssäkerhet och se den något underliga kopplingen media gillar att göra mellan en kärnkraftsverks och enorma potentiella katastrofer. Global katastrof yadayada.

Vi kan också se det som att det bedömts osannolikt att en bomb mindre än en bils storlek kan åstadkomma någon relevant skada. Gissningsvis finns det ett internt kontrollsystem som hindrar vem som helst att gå omkring var som helst. Det känns rimligt.

Men, det finns ju den tredje möjligheten. Att rimlig säkerhet anses vara för dyr, eftersom hotbilden är så liten. Det vill säga att de vet med sig att säkerheten är för dålig vid en hög hotnivå, men eftersom hotet inte finns, så höjer man inte den reella säkerheten, alternativt tillför säkerhet där den syns, men inte där den gör mest nytta, för att lugna folk. Något Schneider skrivit en del om. Vi gillar när säkerhet syns. Vi ogillar när säkerhet är effektiv, eftersom den är tidskrävande, dyr, kränkande och besvärlig.

Så, vad tror jag om Forsmark? Jag tror de gör ett helt ok jobb. Jag tror de lider av mediabevakningen. Det är exempelvis inte så bra att DN avslöjar att stora skillnaden mellan om polisen tar ett hot på allvar eller ej beror på om det kommer via telefon eller post.

Men jag tror absolut inte att det är säkert, men förhoppningsvis är det tillräckligt säkert. Vad som däremot är intressant är att det tycks vara otroligt effektivt att hota ett kärnkraftsverk. Ett brev har skapat massiv uppmärksamhet i alla medier och spridit så mycket FUD (Fear Uncertainity Doub, “Fruktan, Osäkerhet, Tvivel) att jag bara kan bli imponerad. Varför ens använda bomber när det är så effektivt att använda brev? Hur många är inte skrämda av den “bristande säkerheten” hos kärnkraftsverken, bara på grund av ett hot?

Entry filed under: In Swedish, Media, Observations, Rants, Security.

Bulletproof Yourself Swedbank Panikändrar Säkerheten! (Vem Bryr Sig? Alla Är Lika Sårbara).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS My twitter updates

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Subscribe to my blog using RSS

Categories

RSS Things I recommend reading now

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Right now:

http://www.google.com/reader/shared/06955654654748484932
March 2007
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d bloggers like this: