Projekt: Smarta tips
Hej!
Du är härmed inbjuden att medverka i ”Projekt smarta tips”!
En människas liv tenderar att involvera ett antal upplevelser, och vi bygger upp olika historier och berättelser kring saker som hänt oss, utmaningar som varit, lärdomar vi dragit. Dessa lever i bästa fall vidare i form av berättelser, i sämsta fall försvinner de helt.
Min teori är att vi också samlar på oss smarta tips under livsresan. Saker vi kommer på, som har ett enormt stort inflytande på oss, som blir en del av vår vardag, våra liv och vår person. Det är dock svårt att berätta om dessa eftersom det i allmänhet saknas ett bra forum för det. Jag tror att vi från dessa tips både kan få ett bättre liv, men också lära oss mer om varandra, och vad det innebär att vara människa. Tipsen är således viktiga på riktigt.
Vad är det då för tips jag pratar om? Det är inte de stora tipsen (”börja gå i kyrkan”, ”Börja träna regelbundet”, ”Spendera mer tid med familjen”), och det är inte heller de pyttesmå tipsen (”Köp en bättre osthyvel”, ”Förvara en nöd-sedel under skosulan när du reser”, ”Lagra en nödkontakt i mobilen”) utan de är de mellanstora tipsen. De där som du tänker ”wow, det här är så bra” regelbundet när du gör dem. Eller ”Hur klarade jag mig utan det här?”. De där sakerna som du kommer på dig själv att prata om liiiiiite för länge på en middagsbjudning.
Jag tror att det är precis de tips i den nivån vi behöver mest från varandra – men där vi också är sämst på att dela med oss. De tar lite mer än en mening att förklara, och man behöver tänka lite på dem innan man förstår hur bra de är.
Det här projektet försöker förändra det. Och kanske göra allas vardag lite enklare, roligare och mer givande. Vi gör det genom att hjälpas åt, med målsättningen att ytterligare hjälpas åt. Vi ska inte behöva uppfinna hjulet gång på gång.
I länken nedan kan du lämna dina tips. Dessa tips får vara anonyma, eller så får du vara med med ditt namn. Jag vill gärna ha din mailadress för att kunna bolla eventuella frågor. Målsättningen är att samla tipsen, fixa till dem språkligt, och ge ut dem i bokform, antingen digitalt eller rent av som en fysisk bok. All eventuell vinst från projektet går till lämplig välgörenhet, så om du lämnar ett tips så ger du mig också rätt att publicera det. Du har dock självklart rätt att ha med ditt namn om du vill!
För att ge inspiration så har jag skrivit några tips nedan. Detta är tips som betytt mycket för mig. Strukturen är att först ge en bakgrundshistoria, sedan en berättelse om vad tipset är, och så några reflektioner kring vad det har inneburit för dig. För att undvika att det blir överdrivet långa berättelser finns det ett max på hur många tecken ditt tips är (3000 tecken).
Du får självklart gärna ge så många tips du vill, och jag vill också be dig att du vidarebefodrar detta till andra människor som du tycker är intressanta och som du tror har kloka tips att ge. Tillsammans kan vi göra världen lite bättre, och lite smartare!
Skövde, 2015-11-17
Marcus Nohlberg
Du kan lämna smarta tips och läsa mer här.
Exempeltips
Tips: Nässköljning
När jag precis hade skaffat hund började jag få problem med kronisk nästäppa. Det var mer jobbigt än man kunde tro – efter ett tag fick jag jämt ont i halsen på morgnarna, jag hade problem med att andas, och jag blev andfådd hela tiden. Det var besvärande. Sjukvården gav mig kortisonspray, som fungerade hjälpligt, men som gjorde ont. Det hela blev jobbigt.
Jag råkade hitta en webbsida som talade om näskannor, och nässköljning som en bra lösning vid nästäppa. Det hela såg absurt ut – och det verkade väldigt flummigt. Men, efter några år med nästäppa var det värt att prova allt. Jag köpte en kanna, och jag provade. Det var hemskt. Som att drunkna i saltvatten. Och näsan kändes värre än någonsin. Jag gav upp.
Efter ytterligare några månader med nästäppa blev jag superirriterad på situationen, och bestämde mig för att härda ut. Tvinga mig igenom det. Så, jag tog min kanna och började skölja två gånger om dagen, morgon och kväll. Det tog någon vecka innan jag började få till tekniken, och efter två veckor hände något absurt. Jag fick ut stora, hårda, mörka klumpar. Som sårskorpor. Magiskt nog så blev nästäppan noterbart mindre efter detta. Så jag fortsatte med en sköljning om dagen. Och jag skaffade mig en bra näskanna, tillskillnad mot den första jag hade (som var helt värdelös). Det blev en viktig del av min rutin, och jag har sköljt mig dagligen sedan dess. I perioder har jag provat att minska, men efter ett par dagar börjar nästäppan ge sig till känna igen. Dessutom upplever jag att jag blir mindre ofta förkyld, och mindre förkyld när jag väl blir det. Det kanske inte är ett tips till för alla, alltid, men det är definitivt värt att prova. Och det har genuint ändrat mitt liv till det bättre.
Tips: Banangröt
Ni vet hur olika tillverkare i matbutiker delar ut receptsamlingar? Det brukar vara olika saker som antingen kan vara gott, eller bara absurt, beroende på vilka ingredienser som ingår. För 15 år sedan körde Axa gryn en kampanj ihop med skidskytten Magdalena Forsberg. Ett av recepten var på ”banangröt”. Det är ett superenkelt recept som har följt mig i många år nu, och jag har nog gjort över 1000 sådan portioner genom åren. Numera har jag ändrat grundreceptet lite, och slutat använda honung och istället använder jag proteinpulver.
Ursprungsreceptet:
1 banan
1 dl havregryn
2 dl vatten
Salt
Lite honung.
Mosa banan. Rör ihop med havre och vatten och salt. Kör 2 min i micro. Rör i lite honung efter.
Förbättrat recept:
½ banan
1 dl havregryn
2 dl vatten
½ dl proteinpulver (vanilj)
Tillaga på samma sätt som ovan.
Det har varit min standardrätt och standardfrukost i många, många år och jag kan inte nog rekommendera den!