Några erfarenheter & bilder av en Dell Mini 9 Hackintosch.

June 15, 2009 at 14:26 3 comments

Jag har länge varit sugen på att skaffa mig en Netbook för att… De är coola ha när jag reser i jobbet. Det är lockande att bara behöva ha med sig en dator som kostar ett fåtal tusenlappar och som ändå klarar det som känns relevant. Det är dock svårt att välja vilken som är bäst. Efter en otrolig massa efterforskningar så kom jag fram till att Dell Mini 9 var den optimala för mina behov. Liten, lätt, bra batteritid – men framförallt – helt utan rörliga delar. Det vill säga absolut helt tyst. (Till skillnad från min Macbook Air, som fläktar på rätt rejält, tyvärr). Stora problemet med Dell’en var att den var ganska dyr i Sverige eftersom den enbart gick att köpa med Windows (och inte med Ubuntu, som i USA).

Läs mer om dator + bilder nedan. 

Efter lite turliga omständigheter så har jag nu i alla fall fått min (röda!) Mini 9’a. Det är en mycket trevlig burk! Den är verkligen helt tyst, tangentbordet är litet, men dugligt. Skärmen är helt ok och den är på alla sätt en trevlig minidator. Tyvärr kom den ju med Windows förinstallerat. Jag vill inte låta som en generisk windowshatare, men windows är inte en trevlig upplevelse för en ny användare. Efter en halvtimmesprocess med uppstart, inställning av konto etc. så började den hämta hem uppdateringar, vilket den sedan roade sig med i tre, fyra timmar till. Sedan kunde datorn börja användas. Hjälpligt. Windows var segt, och… windowsigt. Inte roligt.

20090609198

20090609200

20090609201

Sådan tur då att just Dell Mini 9 kan köra OS X!

Det finns en uppsjö med källor till bra information om hur man gör det, jag följde instruktionerna på MyDellMini. Det är lite pyssligt, men egentligen inte svårt. Det mesta fungerade enligt instruktionerna, men det var en aning bökigt med sista stegen, vilka tog några olika försök. Inga stora problem dock.

20090615210

Hur är datorn med OS X? Kort sagt: Den är väldigt trevlig. Program installeras som de ska, Det är enkelt att hantera den, och framförallt, all hårdvara verkar fungera som den ska. Jag har inte provat att köra extern skärm till den bara, men annars fungerar till och med funktionsknapparna. Det tar lite tid att vänja sig vid tangentbordsuppsättningen (att windowsknappen exempelvis är altgr är ju lite udda) men det är inget större problem i praktiken. Jag har beställt ett 2GB minne till den, för att se om det piggar upp den ytterligare något. Jag upplever den inte vara seg i dagsläget dock. Det enda som inte fungerar alls är Hibreneringsfunktion – dvs. att spara hela minnet till hårddisk. Inget akut problem eftersom Sleep (viloläge) fungerar och uppstart från avstängd går på ungefär en minut. Efter vad jag förstått på diverse forum är det möjligt att hibrenering aldrig kommer att fungera, så det är inget att hoppas på.

20090615211

Jag är en aning besviken på att min Dell Mini 9 kom utan inbyggt blåtand och webbkamera, men jag har beställt en billig, minimal, usbdongle för att experimentera med. Webcam kan man ju alltid köra med någon liten extern om behov skulle finnas.

20090615212

På det hela är det en mycket trevlig upplevelse, och jag tror att datorn kommer bli en trevlig reskamrat framöver.

(Appleklistermärket följde med min Ipod Classic!)

Advertisement

Entry filed under: DYI, In Swedish, Technology. Tags: , , .

Min kurs i Vardagens Säkerhetstänk vid Högskolan i Skövde Första intryck: FiveFingers KSO

3 Comments Add your own

 • 1. Oskar  |  June 18, 2009 at 00:18

  Som sagt pennan i bakgrunden är grymt snygg, var det en ren slump? Iaf bör vara givet val att ha med sig i framtiden

  / Oskar

  Reply
  • 2. Oskar  |  June 18, 2009 at 00:19

   Ps: Lite ont öga får du ändå eftersom du predikat om att man absolut INTE ska installera osx på en maskin som inte är mac =)

   / Oskar

   Reply
 • 3. nohlberg  |  June 22, 2009 at 13:54

  Pennan var ingen slump!
  Problemet med att installera OS X är väl närmast att det inte egentligen är tillåtet, och att det historiskt varit ganska instabilt på de datorer som inte varit gjorda för det. Just på Dell har de dock fått en mycket god nivå av stabilitet eftersom det är en specifik dator där mycket arbete har lagts på att få processen att fungera väl.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS My twitter updates

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Subscribe to my blog using RSS

Categories

RSS Things I recommend reading now

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Right now:

http://www.google.com/reader/shared/06955654654748484932
June 2009
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggers like this: