Recension av Jawbone UP24

April 29, 2014 at 07:15 18 comments

20140428-220915.jpg

Så, jag är stundtals lockad att köpa prylar. Överraskande va? En av de saker jag gillar är att mäta olika aspekter av mig själv. Det gör att jag r svag för pulsklockor etc., men också andra saker som kan användas för att mäta och dona med sig själv, vad som ibland kallas “Quantified self”. En enkel baspryl för detta är stegräknare. Jag har genom åren använt ett helt gäng med olika stegräknare, från enkla mekaniska Silva (som klickar varje steg man tar) till betydligt mer avancerade (Fitbit, med inbyggd höjdmätare och trådlös synk till datorn). Den stora nackdelen med dessa, enligt min erfarenhet, är att de är rätt trista. Visst, det är kul att se hur många steg man går, men, det är inte så användbart. Det påverkar inte mitt beteende. Dessutom tenderar det vara en pryl som ligger i fickan, i ett par byxor eller liknande, som kanske inte alltid kommer med. I alla fall jag tenderade att glömma mina stegräknare, och de led lite av ett fenomen jag kallar !ännu en pryl att hålla reda på”. Kul, ja, nödvändig, nej.

För ett par år sedan släppte designföretaget Jawbone sin “Up”. Det var en armbandsbaserad aktivitetsspårare, som också hade vibrationslarm och sömnspårning. Den första modellen hade katastrofalt mycket problem, och drogs tillbaka. Något år senare släpptes den i en ny variant, som förvisso höll bättre, men fortfarande led av samma designmässiga problem: Kommunikationen skedde via hörlursporten, varför man var tvungen att koppla enheten till iPhone via denna varje gång man vill få en statusuppdatering, uppdatera larmklockor etc. Massa pyssel.
Ytterligare senare släpptes den uppdaterade “UP24”, som numera använder blåtand av modernt snitt för att kommunicera med iPhone. Detta gör användandet oerhört mycket smidigare, och uppdateringarna sker mer eller mindre ständigt, i bakgrunden, hela dagen.
Denna släpptes nyligen i Sverige, och jag kunde knappt vänta!

Jag upplever att det är en snygg enhet, den passar runt armen, den stör föga (och jag tar bara av mig den när jag duschar, eller laddar den), vilket är en mycket viktig aspekt. Eftersom den alltid är runt armen så riskerar jag egentligen inte att glömma den.
Jag tycker att kommunikationen med min iPhone fungerar väl. och batterilivet är helt ok (ungefär en vecka mellan laddningarna).
Den klarar således det fundamentala kravet på en aktivitetsspårare: Den är enkel och stör inte. Jag behöver inte lägga engagemang på att se till att den kommer med.

20140428-221055.jpg

Hur väl spårar den aktivitet då? Tja, jag har ingen aning om hur exakt den mäter steg. Egentligen är jag inte så enormt bekymrad över hur exakt den mäter (fast jag normalt är tokig i exakt mätning) eftersom den är smidig för att mäta när jag är aktiv. Vilket ju är vad jag vill ha i detta fall. Man kan också lägga in träningspass etc. manuellt, men detta leder då enbart till en uppskattning på kaloriförbrukning.
Överlag bedömer jag stegräknandet fungerar väl. Jag har inget att klaga på där, i alla fall.
Mitt större intresse, och mitt främsta argument för varför jag köpte UP24an, är sömnspårning och intelligent väckarklocka, dessutom via vibration.

Detta är värt att utlägga något kring. De flesta andra vanliga väckarklockor ringer vid en exakt tid – utan att ta hänsyn till vilken fas du är i sömnmässigt. Det finns vissa som spårar sömncykler, men dessa är antingen dyra prylar, eller ypperligt fungerande appar. Jag har själv använt appen Sleep Cycle till iPhone långt mer än 1000 nätter nu (tror jag). Man lägger sin iPhone brevid sig i sängen och startar appen. Denna app fungerar fint, men lider av att väckning sker via larm, vilket gör att JAG vaknar i en bra sömncykel, men personen som sover bredvid väcks brutalt utan hänsyn. Detta är såklart inte optimalt. Dessutom påverkas precisionen av att rörelserna bedöms efter hur rörelser sker i sängen, inte av mig. Så har man hund i sängen, så kan inte larmet känna skillnad.

20140428-221419.jpg

Jawbone UP24 har en enkel funktion vad gäller sömnspårning och väckning. Man ställer in önskad sista väcktid i appen, och aktiverar sömnläge genom att hålla inne knappen på bandet när man ska sova, då ställer man in en sista-tid att väckas, och armbandet väcker då vid bästa tillfället inom 20-minuter från denna tid. Detta fungerar väl och är smidigt. Sömnspårningen tycks fungera väl, men jag har inget att egentligen jämföra med. Mer intressant är hur väl det fungerar med väckningen? Här får jag kanske svara med en anekdot. Första veckan jag hade min UP24 led jag av att sova uselt, jag sov nästan inget på nätterna. Jag var inte så trött, men jag tycktes aldrig sova riktigt. Tills jag insåg att det var en oväntat hög precision på väckningen, den väckte mig skoningslöst när jag sov som absolut minst – och således kändes det som om jag inte sovit alls. Efter att ha insett att detta var det som påverkade kändes det hela mycket bättre. Jag upplever precisionen vara mycket bättre än i appen jag använt tidigare, och handhavandet är enklare. En läcker detalj är att man kan använda tupplursfunktionen under dagen, och denna anpassar tupplurslängden automatiskt till hur väl man har sovit. Jag använder funktionen betydligt mer ofta än jag trott jag skulle göra.

Det finns ett stort urval med andra funktioner, som jag inte riktigt provat. Man kan ha sociala tävlingar med kompisar via appen, man kan få utmaningar och man kan se hur beteendet förändras över tid. Detta är säkert kul, men jag har inga UP-kompisar att prova med.

En av de funktioner jag uppskattar mycket är att det går att ställa in larm under dagen, dels för att påminna om mediciner etc., eller som i mitt fall, att påminna om när det är dags att börja förbereda sig för att gå och lägga sig. Detta är överraskande effektivt för att påminna mig om vad jag borde göra, samtidigt som det inte är irriterande.

Om jag då summerar min upplevelse av upp så är jag mycket nöjd. Den kanske inte gör mig mycket mer aktiv, även om jag kommer på mig själv ibland att jag gärna vill gå en längre promenad för att samla steg, men den tycks fungera mycket bra för att dels väcka mig, men också fokusera på att sova mer. Detta känns bra, och är det jag personligen främst ville uppnå med UP24an.

Även om det ÄR en pryl till, så tycker jag mycket om den. Jag rekommenderar den om du tycker att det är roligt med prylar, vill ha lite mer koll på dig själv. Samtidigt är det inte en billig pryl, så det är viktigt att du är förberedd på vad den kommer erbjuda dig för funktioner.

Uppdatering 2014-09-09

Så jag har släpat runt på UP24 ett tag och tänkte nämna kort mina erfarenheter. Först väl värt att nämna: Det håller rätt uselt. Mitt gick sönder efter 108 dagar. Klassiskt fel. Inga problem få nytt på garantin (Media Markt skötte sig väl) men ändå. Värt att nämna. Jag gillar dock bandet fortfarande skarpt. Det är bra med sömnen etc. Idag, 9 september, släpptes också en mjukvarouppdatering (firmwareuppdatering) av programvaran i själva bandet. Jawbone hävdar att detta ger dubbla batterilivet på UPen. Givetsvis har jag inte testat detta (jag har precis installerat det på bandet nu) men det är ju en stor grej om de lyckas få till dubbla batterilivet. Då är det ju överlägset konkurrenterna som i allmänhet erbjuder en vecka. Jag tycker dock att Jawbones utsaga om 7 dagar stämt ypperligt hittills, så jag har ingen anledning att tro att det ljuger om 14 dagar heller. Dessutom ska deras app bli mer öppen nu, för andra stegräknare, och det är ju käckt. 

Uppdatering 2014-11-09

Nu dog min andra UP24. Lämnade tillbaka till Siba, utan problem. Döden var nog delvis knuten till v 4.0 på UP-appen (som är värdelös och nästan helt utan att fungera) men bandet höll ungefär 100 dagar den här gången också. Då är jag ändå mycket försiktig med det, har det aldrig i duschen etc. Det deprimerande är att det är så många andra som har liknande problem. UP är ju fortfarande bästa bandet, men hållbarheten tragiskt dålig. Om du sla köpa, köp hos handlare som verkligen har bra support.

Advertisement

Entry filed under: In Swedish, Reviews, Sports, Technology, Training.

Recension av Suunto Ambit 2S Recension av Garmin Fenix 2

18 Comments Add your own

 • 1. Jenny  |  July 14, 2014 at 19:06

  Hej! Kan man ladda den via eluttag också eller måste man ladda den via USB/dator?

  Reply
  • 2. nohlberg  |  July 14, 2014 at 19:08

   Funkar fint att ladda via en usb-laddare. Så gör jag själv oftast.

   Reply
  • 3. nohlberg  |  July 14, 2014 at 19:09

   Dvs via en usb-laddare man kopplar till eluttaget, typ sådan som används till mobilen.

   Reply
 • 4. Jenny  |  July 15, 2014 at 11:04

  Tack för snabbt svar!

  Reply
 • 5. Indra  |  August 23, 2014 at 10:29

  Hej! Jag hittade din sida när jag letade info om min UP24 och tänkte bara fråga om du varit med om att feeden slutar uppdatera och hur du löst det i såfall? Min uppdaterar allt, sömn, steg osv men det kommer inte upp i den rullande feeden så att säga. Det slutade fungera för två dagar sen och jag har haft den i två veckor. Jag lägger även in mat, bilder m.m. men inget kommer upp även om det finns i datan om jag går in manuellt på varje grej. Attans, vet ju inte hur jag ska förklara. :-D Men vet du vad som blivit fel vore jag enormt tacksam för svar. Vänligen/Indra

  Reply
  • 6. nohlberg  |  August 23, 2014 at 10:30

   Hej! Det där känner jag inte igen. Provat ta bort appen och installera om igen? Det är en vild chansning i alla fall 😄 Vänligen, Marcus

   Reply
 • 7. Indra  |  August 23, 2014 at 11:31

  Tack för svar i allafall! :-) Jag tror det är appen, snarare än bandet, som strular, så jag ska installera om den och se vad som händer. Må så gott! /Indra

  Reply
 • 8. Magnus Åsenfors  |  August 29, 2014 at 06:58

  Tack för en ingående beskrivning av prylen.

  Undrar bara. ..Måste den alltid vara synkad/uppkopplad till mobilen för att samla steg mm? Eller samlar den tills den fpr kontakt igen? Har inte mobilen under arbetspass.

  Magnus

  Reply
  • 9. nohlberg  |  August 29, 2014 at 07:01

   Den behöver inte vara uppkopplad för att samla info. I perioder har jag tex haft blåtand avstängt, jag har sällan med mobilen när jag springer etc. Har för mig att jawbone hävdar att up har minne för ett års aktiviteter, men det kan jag inte garantera :-)
   Inga problem köra utan mobilen på jobbet således.

   Reply
   • 10. Magnus Åsenfors  |  August 29, 2014 at 21:06

    Tack:-)
    Sa jag att jag jobbade som astronaut;-)

    De där med laddning å dator… beror det på att android kom in sent å apple laddare inte är som dessa brukar vara?

   • 11. nohlberg  |  August 29, 2014 at 21:17

    Låter som du har ett spännande jobb :-)
    Jag förstår inte riktigt din fråga kring laddning?

 • 12. Yvonne Hagström  |  October 19, 2014 at 18:02

  Hej!
  Jag har ägt min Up24 i en vecka nu. Jag är supernöjd men…
  I dag var jag ute och cyklade. När jag kom hem, efter 9 km, hade jag “gått” 100 steg. Vet du om man kan omvandla från promenad till cykla?
  Det finns omvandlingstabeller om man har en vanlig stegräknare men vet du om det finns att ställa om i appen eller hur gör man?
  //Yvonne

  Reply
  • 13. nohlberg  |  October 20, 2014 at 17:37

   Hej Yvonne!
   Enklast är att du lägger till aktiviteter manuell (tryck exempelvis två gånger på band-knappen så startar en aktivitet, två gånger till så slutar aktiviteten). Dock kommer bandet ändå räkna steg. Jag har fått 9000 steg som mest räknat på ett långt cykelpass på dåliga vägar. Tyvärr finns det inget bra steg att räkna bort det från summan, som jag hittat i alla fall. Dock vet jag inte riktigt vilka omräkningstabeller du pratar om, så där har jag inga förslag.

   /Marcus

   Reply
   • 14. Yvonne Hagström  |  October 22, 2014 at 07:14

    Ok. Tack, då vet jag :-)

 • 15. Pernilla  |  March 18, 2015 at 21:59

  Hej.
  Intressant men deprimerande att läsa detta. Mitt första Up24 dog exakt som ditt efter 100 dagar. Inga problem att få ett nytt men då jag blivit väldigt inställd på att leva mitt träningsliv med bandet var avbrottet oerhört irriterande.
  Idag 100 dagar senare dör även band nr 2. Jag blir otroligt irriterad.
  Jag valde ett dyrare band för att få kvalitet..
  Min fråga till sig är- vad använder du nu? Har du några tips på en bättre produkt innan jag hämtar ut band nr tre och kör hundra dagar till med det här skräpet?

  Reply
  • 16. nohlberg  |  March 19, 2015 at 11:42

   Hej Pernilla!
   Jag tror inte vi är ensamma – tyvärr verkar sagan om UP vara FYLLD av trasiga enheter. Vad gäller ersättning så kör jag numera med en Garmin 920XT som löser alla mina behov (stegräknare, sömnspårning, GPS, simspårning etc. etc.). Denna är dock i helt annan prisklass och appen är klart sämre än Jawbones. Om jag varit i din sits idag hade jag tittat på Garmins nya vivofit 2 (inte den gamla). Den kostar ungefär som en jawbone up24, men har längre batteriliv (rykten säger ett år), en enkel display och är vattentät, efter vad jag har förstått. Inte lika snygg, och lär ha mycket sämre sömnspårning (jag gillade framförallt att jawbonen väckte mig i rätt sömncykel). Däremot lär den fungera bättre i längden. Den ska nog släppas i närtid, så vitt jag har förstått. Läs exempelvis här: http://www.garminvivofitreviews.com/garmin-vivofit-2-fitness-band-review/
   Jag hade som sagt INTE vågat fortsätta med Jawbone, utan kan du lämna tillbaka den så gör det. Det är synd att en så bra produkt håller så uselt. 920xt ska jag skriva en recension på här vid tillfälle, men som sagt, det är en helt annan prisklass och produkttyp.

   Reply
   • 17. Magnus  |  March 19, 2015 at 12:33

    Intressant läsning.
    19 mars idag ich jag ligger och solar på en strand på Mauritius.
    Mitt 24up armband är på och har så varit sedan 30 augusti förra året.
    Använder det vid all träning, sömn mm d.v.s. Minst 3-5 aktiviteter per dag.
    Det fungerar klockrent. Vad tror ni att skillnaden i användning är för oss?
    Min frus gick av, men det beror garanterat på att hon inte höll tillräckligt nära på/av knappen när den trycktes in o då tillslut knäcktes bandet.
    Kommer definitivt fortsätta då det är snyggt / smidigt o ger enligt min mening exakt data.
    Byter till up 3 om det inte är allt för iögonfallande.

    Magnus

   • 18. nohlberg  |  March 19, 2015 at 12:40

    Hej Magnus!
    Jag tror inte det är någon skillnad i användning, jag tror det hela beror på att Jawbone inte lyckats tillverka en produkt som håller. Jag var extremt noga med båda mina band, jag använde dem inte när jag duschade, simmade, och höll noga i knappen. Felprocenten var tydligen så hög att MediaMarkt slutade sälja dem, och nätet är fyllt med otroligt många rapporter om trasiga UP-band. Om du fått ett band som håller så är det väldigt bra, jag gillade som sagt enheten på många sätt, så det är bara att (lite avundsjukt) gratulera dig. Dock noga att inte försöka hitta något fel man gjort som användare om bandet gått sönder, det SKA hålla så länge man följer instruktionerna. Och 100 dagar på ett så dyrt band är totalt oacceptabelt. Förhoppningsvis lyckas de få ordning på UP3, för deras app är väldigt trevlig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS My twitter updates

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Subscribe to my blog using RSS

Categories

RSS Things I recommend reading now

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Right now:

http://www.google.com/reader/shared/06955654654748484932
April 2014
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggers like this: