Ah, De Klassiska Bedrägerierna Fungerar Än

December 31, 2007 at 10:50 3 comments

I SvD kan vi läsa om att en falsk polis har börjat härja i Stockholm, där han lurar folk på pengar. Det är ju ett ganska trivialt, och klassiskt, bedrägeri (con) som utförs. Den kallas “The Undercover Cop Scam” och proceduren är enkel. En (falsk) polis kontaktar en person och säger att den må vara utsatt för ett brott. “Polisen” ber att få kontrollera pengarna, säger att de verkar falska, och tar dem till stationen för att kontrollera dem. Ibland får offret dessutom ett kvitto. Men, nä, polisen brukar inte komma tillbaka. Bedrägeriet kan också ske med bagage och liknande.

Det här är ett bedrägeri som nästan helt är baserat på utförarens förmåga att ha en hög auktoritet, så att offret finner situationen och personen trovärdig. Enkelheten i upplägget är såklart den stora fördelen. Nackdelen är att gärningsmannen måste utge sig för att vara en polis, vilket för med sig högre straff än generella bedrägerier.

Att de här klassiska bedrägerierna fortfarande fungerar med en liten variation i dessa dagar är, som alltid, intressant. Det sker inte mycket nytänkande bland bedragarna, och varför skulle de vara nytänkande, det gamla fungerar väl. Offren kan möjligen finna någon tröst i att de fallit för något som har fungerat i säkerligen ett hundratal år, om inte längre. De faller inte för att de är dumma, lättlurade eller något sådant, utan för att de utsatts för ett proffs vid rätt tidpunkt och med rätt erbjudande. Alla kan luras förutsatt att de drabbas vid rätt tid, plats och med rätt erbjudande. Den som inte utsatts för ett proffs har ingen aning om hur duktiga de är. Det är otroligt lätt att dras in i deras nät. Vilket är en viktig varning.

Entry filed under: In Swedish, Security.

Some Hints on Presentations Starting to get Fit: Month 1

3 Comments Add your own

 • 1. Gunnar Törnqvist  |  December 31, 2007 at 11:40

  Redan från barnsben har svensken blivit indoktrinerad att vara foglig – att inte ifrågasätta. Det är inte politiskt korrekt att ha från majoriteten alltför avvikande åsikter. Inte får man ens misstänka att offentligt anställda kan göra något oriktigt, än mindre olagligt. Inte kan man tänka sig att ifrågasätta överhetsrepresentanternas behörighet. Giv åt släktet inte blott gosselynne, hoppfull håg och fantasi utan även en sund skepsis – även gentemot överheten!

  Reply
 • 2. nohlberg  |  December 31, 2007 at 11:50

  Nja, nu är ju detta inte alls enbart ett svenskt fenomen, i själva verket fungerar det här specifika bedrägeriet bra runt om i världen. Sverige är generellt sett ganska förskonat mot “cons”, det finns andra länder (exempelvis tydligen Spanien) som är mycket hårdare drabbade.
  Så det här är inte en nyhet där man kan gnälla över det svenska samhället, indoktrinering etc. utan istället är det generella MÄNSKLIGA svagheter som utnyttjas.

  Reply
 • 3. Jonas Olsson  |  January 22, 2008 at 13:23

  Har du sett programmet “Syna Bluffen” som går eller har gått på Discovery? De tar i det programmet upp olika bedrägerier. Det finns liknande det som du skrev i inlägget men även andra bedrägerier där poliser ingår. Det är ett fall där en person ska köpa en bil och bara skriva på pappren efter att han har lämnat pengarna. Själva bluffen ligger i att innan han får nycklarna så kommer det in två poliser och den ena tar kvinnan till “stationen”. Personen som ska köpa bilen blir förhörd och ska sedan sitta kvar medan personen som utger sig för att vara polis säger att han ska prata med sin kollega. Då ger sig förstås polisen förstås iväg med pengarna och hinner få ett rejält försprång då den andra personen snällt sitter kvar.

  Det blev ett lång inlägg men det är väldigt intressant hur de lyckas lura personer men så enkla knep

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS My twitter updates

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Subscribe to my blog using RSS

Categories

RSS Things I recommend reading now

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Right now:

http://www.google.com/reader/shared/06955654654748484932
December 2007
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggers like this: