Backup För Hemanvändare

October 29, 2007 at 17:30 Leave a comment

Av lite olika anledningar har jag fått frågor om bra backupsystem för hemdatorn på sistone. Det finns massor med käcka lösningar för det, men låt oss fundera på vad som är centralt med ett backupsystem för hemmet:

  1. Det ska fungera. Det innebär alltså att det dels ska backa upp de filer man behöver, dels ska det också ske automatiskt/regelbundet så att filerna verkligen backas upp.
  2. Det ska helst spara flera versioner av filerna om de ändras. Smidigt OM man får  in ett virus som förstör filen så är det dumt om de äldre (virusfria) filerna raderas i backup’en med de nya förstörda.
  3. Det ska helst finnas backuper utanför den plats där datorn finns. Offsite (på annan plats/ort) är bäst. Att ha alla sina backuper på en extern hårddisk som ligger bredvid datorn är av tveksamt värde om båda blir stulna eller brinner upp.
  4. Det är charmigt om det finns något skydd i det, så att inte backuperna är i klartext. Det kanske de flesta hemanvändare inte bryr sig om, men om man använder någon av de tjänster som sköter om backuper och lagrar centralt är det tryggt att veta att de kanske inte kan läsa allt man gör i klartext?

Hur får man det att funka då? Tja, det enklaste sättet att lösa det är att slänga pengar på problemet. Finns massor med eleganta lösningar, men eftersom hemanvändare tenderar att vara snåla och gnidiga kommer här ett von Anka-gnidet förslag på metod. Jag använder den faktiskt själv till min laptop, så jag ÄR också lite gniden.

Som grund för det hela använder jag Mozy. Jag har skrivit lite om det förut, men i grund och botten är det en tjänst som ger dig 2GB gratis utrymme för backuper. Dessa sker via ett Mozy-program, som sköter om det hela automatiskt. 2GB är inte mycket, men det torde räcka till de flesta kritiska filer/dokument man jobbar med löpande. Om man är klurig så väljer man noga ut vilka dokument som ska säkerhetskopieras i menyn i programmet. Är man mindre snål betalar man för tjänsten och får då MASSOR med utrymme, så man kan göra backuper på bilder och allt annat man har. Mozy krypterar dessutom filerna.
Mozy adresserar dock inte versionshanteringsproblemet, i alla fall inte i grundversionen som jag provat. Den kan man dock ganska enkelt hantera själv, med hjälp av gmail (www.gmail.com). Jag har gjort det till en vana att jag efter en dags intensivt arbete med några filer alltid epostar dem till mig själv, via två olika mailkonton. Då har jag alltid kopior av den senaste versionen av filerna på en annan dator än min.

Detta är mycket enkla åtgärder för att högst noterbart öka säkerheten för vanliga hemanvändare.
Om ni klickar på Mozy-länkarna i det här inlägget och sedan går med i tjänsten får jag en bonus i ökat utrymme på mitt gratiskonto (tjo!). Ni får det också. Alltså, både ni och jag får mer utrymme. Alla vinner. Om ni ändå inte vill delta i det, skriv bara in mozy.com i webläsaren så kommer ni dit utan att ge mig bonus.

Entry filed under: In Swedish, Security, Technology.

Gammalt Mediajox: Säkerhetsprat på TV4 Gammalt Mediajox: Radiomedverkan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS My twitter updates

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Subscribe to my blog using RSS

Categories

RSS Things I recommend reading now

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Right now:

http://www.google.com/reader/shared/06955654654748484932
October 2007
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

%d bloggers like this: