En Uppdatering om Digisip i “Det Vilda”.

September 1, 2007 at 14:33 1 comment

Jag har rest runt i USA i tre och en halv vecka och i stort sett enbart kommunicerat via Digisips lösning på min pocketPC.

Min PocketPC är en ganska billig, enkel modell (Dell Axim x3i) som dock stödjer wlan. Jag fick den för en spottstyver begagnad, inklusive tangentbord och extra batteri. Den är generellt sett horribel att surfa med, instabil, långsam och, uscha, men det funkar fint att läsa mail och skriva med tangentbordet. Och det går att köra digisipsprogramvara. Lämpligaste lösningen är att använda hörlurar och den suspekt bra inbyggda mikrofonen, men det går att använda som en vanlig telefon också, om man är böjd åt det hållet. Inget jag experimenterat mer med. Generellt sett verkar programvaran vara hyffsat stabil. Ibland segar handdatorn ner, men det är ett generellt problem, tyvärr, och jag vet inte om jag vill peka med fingret åt Digisip för det.  Jag kan reta mig en aning på att interfacet i programvaran är klumpigt, och att den inte hämtar alla kontakternas telefonnummer från adressboken, utan bara ett från varje kontakt, vilket gör en smidig lösning lite klumpig. Kanske är det jag som gjort fel? Nå, jag ringer inte direkt så många olika nummer, så det funkar fint med kortnumren.

Ljudkvaliteten beror såklart på bandbredden, men generellt upplevde jag den som duglig. Ibland när det var en väldigt välanvänd lina blev det rätt hackigt, men oftast var det ok. Jämförbar med Skype, tycker jag, men kanske lite mindre tolerant vad gäller dåliga linor.  Det som är den stora svagheten med IP-telefoni (jaja, SIP då) jämfört med Skype är att det är trixigare med brandväggarna. På de flesta ställen gick det utmärkt att ringa med Digisip, och även att bli uppringd. På en del andra gick det bara att ringa ut, och på ytterligare något gick det enbart att ringa ut och tala ut, men jag hörde inget. Allt beror såklart på brandvägg och routrar, men det är en aning frustrerande eftersom man inte kan göra så mycket åt det när man… lånar ett hittat wlan.

Förra USA-resan använde jag mycket telefonkort, som ju var billigt när man jämförde med att ringa med mobil eller liknande, men det kostade ändåså en tia för ett halvtimmes samtal. Med denna lösning blev det mycket billigare (någon krona bara, eller inget om man blev uppringd). Jämfört med telefonkorten tycker jag att kvaliteten var helt duglig, och på det hela taget är jag väldigt nöjd med lösningen. Det var överraskande smidigt, och det var oftast lätt att hitta accesspunkter. Enda jag verkligen saknar är att en lösning som är lite mer aggressiv på att hitta sig igenom brandväggar skulle uppskattas, men det är ju ett generellt problem för just SIP.

Eftersom Digisip är klart billigare än Skype för mig, så kommer jag nog fortsätta att använda det, både hemma och på resor.

Advertisement

Entry filed under: In Swedish, Personal, Reviews, Technology.

Några Korta Ord Om Digisip The Process of Switching to a iMac

1 Comment Add your own

  • 1. Henric  |  September 3, 2007 at 09:15

    Låter lovande. Har signat upp för Digisip och skall byta från BBB till det. Tyvärr funkar det inte förrän porteringen är klar vilket är tråkigt.

    Tänkte testa med Asterisk imellan för att hantera voicemail, mm.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS My twitter updates

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Subscribe to my blog using RSS

Categories

RSS Things I recommend reading now

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Right now:

http://www.google.com/reader/shared/06955654654748484932
September 2007
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

%d bloggers like this: