Första Steget För MC-licensen

April 3, 2007 at 11:51 1 comment

(Ingen som råkar ha ett par av Lidls MC-byxor i medium över?)

Idag klarade jag teoriprovet för MC. 65 frågor, 52 var gränsen för att klara det, och jag fick 59. Det finns mycket att säga om teoridelen… För det första så insåg jag ju snabbt att det jag mindes från min 12 år gamla teori i samband med B-kortet inte skulle räcka, utan jag fick faktiskt läsa på en del. För det andra är systemet en aning märkligt när man HAR B-kort, då man ju faktiskt huvudsakligen testar de saker som ingår i B-körkortet på MC-kortet. Jag skulle vilja hävda att man kan klara sin MC-teori helt utan att kunna något om MC, bara genom att vara bra på bilteori (och ha lite sunt förnuft). Det är såklart olyckligt.

Lämpligen löses det genom att ha en allmän provdel som är trafikteori eller liknande, till vilken man sedan kan lägga moduler, B, A etc. för att undvika att man behöver göra om grundteorin, och istället kan ställa mer, kanske djupare, frågor om det aktuella fordonet istället.

Sedan är mycket av frågorna underliga. Inte så många som ryktet säger, där provet hålls fram som fullständigt tokigt, men en del. Mycket handlar om “lär dig att köra försiktigt, för det är ett tecken på att du är en starkare person än om du kör oförsiktigt” och annat. Jag tror inte den sortens inlärning fungerar. Folk lär sig snabbt vad som är rätt att svara (och det är ju inte så jäkla svårt att räkna ut vad som är rätt) men det lär inte ändra deras beteende.

Den kanske allvarligaste bristen är dock hur systemet fungerar med feedback. Man får veta vilka frågor man haft fel på, och även se dem efter man rättat, men man får inte veta vilka svar som är rätt. Det enda man får veta efteråt på intyget är vilka delar av teorin man hade brister inom. Självklart är detta rent av korkat. Självklart måste man få se vad som var rätt svar på frågan, för att kunna få en inlärning av själva provet. Jag har bara ett fåtal fel, så jag minns mina, men om man nu misslyckas rejält är det ju ovärderligt att kunna spendera några minuter och få feedback på de missar som gjorts. Jag utgår ju ifrån att vägverket har en tillräckligt stor frågebank för att man inte ska få samma frågor nästa gång ändå.

Som kuriosa kan nämnas att en av frågorna var illustrerad med en bild från Skövde, där jag bor. Vet inte om de medvetet lägger med lokala situationer, eller om det var en “nationell” fråga, men det var lite extra skoj ändå. :)

Ok, uppdatering. Jag har sett att jag får en del träffar här, så många är nog nyfikna på lite mer tips om MC-teorin. Jag hade en lite speciell sits, jag har ju haft B-körtkort i 12 år nu, så jag har en ganska god praktisk kunskap om teorin. Men den hjälper inte så jättemycket. Det är speciellt själva testet. Mitt upplägg var att läsa MC-boken en gång. Sedan göra en oherrans massa övningsfrågor, tills jag i praktiken hade nästan alla rätt på varje prov. Sedan läste jag MC-boken igen kvällen innan, och så skrev jag provet. Observera att detta inte alls är en optimal taktik för att LÄRA sig så mycket som möjligt, men det är en smart taktik för att klara av körkortsprovet. Man lär sig vilka områden man ska kunna, och ungefär vilken sorts frågor som kommer. Många av provets frågor kände jag igen från övningsfrågorna, men framförallt kände jag ingen situationerna de frågade om. Det verkliga provet är dock betydligt mer & bättre illustrerat än övningsproven, där de flesta saknade bilder. Jag har haft förmånen att kunna prova de flesta produkter som finns på marknaden för körkortsteoriprov, och de flesta är jämbördiga vad gäller frågorna. Vissa har ett interface som är exakt likt det verkliga, men det är inte alls en bonus, tycker jag, eftersom det är ett bökigt och krångligt interface som tar mycket tid att jobba med. Vissa har många värdelösa frågor, som är banala och irrelevanta (jag tänker på http://www.korkort.se/) där jag dock enbart provade 3.3 versionen. Jag hittade bara ett enda prov som faktiskt gav feedback på vad man svarat fel på, och som dessutom gav möjlighet att öva enbart på de frågor man hade fel på. Pedagogiskt mycket bättre än de andra, och dessutom ett smidigt interface. http://www.teoriprov.com finns programmet på. Det är det jag skulle rekommendera av de jag provade.

Entry filed under: In Swedish, Observations, Personal, Rants.

Fraudkamp På Bankomatnivå Hur Du Luras Av Tiggare – Eller Hur Du Blir En Bra Tiggare

1 Comment Add your own

  • 1. Körkort  |  January 17, 2010 at 23:19

    Har anv’nt deras tjänst online som är super bra med alla körkortsfrågor och all körkortsteori!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS My twitter updates

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Subscribe to my blog using RSS

Categories

RSS Things I recommend reading now

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Right now:

http://www.google.com/reader/shared/06955654654748484932
April 2007
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggers like this: