Hur Du Luras Av Tiggare – Eller Hur Du Blir En Bra Tiggare

April 3, 2007 at 14:19 5 comments

SvD skriver en intressant artikelserie om tiggeri. När jag var liten var tiggeri något man hörde personer berätta om när de varit utomlands. Lite senare dök det upp även i lokala städer, och numera är det etablerat även i små hålor som min stad. Där har de börjat bete sig en aning mer aggressivt, och ringer nu på dörrarna hemma hos folk för att tigga. Det är en vana som liknar spaning inför inbrott och således synnerligen obehaglig. Jag ringde nyligen polisen för att höra om vad som gällde, och fick då höra att tiggeri är lagligt i Sverige. Det hade jag personligen ingen aning om, men, så är det.

Det kan vara dags att ta upp ämnet lite från MIN synvinkel med inriktning på forskningen… För den som väljer att tigga, eller som blivit inspirerad av artikelserien och vill hitta en ny karriär, finns det ett antal små knep som gör att det funkar lite bättre:

1) Om du tigger på en plats där en grupp människor regelbundet passerar (tunnelbana, busstation), skaffa en medhjälpare som går först i gruppen och som börjar ge pengar. På grund av “socialt godkännande” kommer de som följer efter vara mer benägna att ge pengar.

2) Om du tigger på en öppen gata, gäller det, som de nämner i artikel, att välja mellan att ha pengar i koppen, eller att ha den tom. Ransaka dig själv och din tiggarförmåga. Är du bra på att se eländig ut (som genom att stå på knäna och se bedjande på folk) så rekommenderas en nästan tom kopp för att spä på detta (affekt). Om du å andra sidan råkar ha någon sorts förmåga som du visar upp (munspel eller liknande) bör du inte ha en tom kopp, allt för att de som passerar ska få en liten antydan om att det du framför har ett visst värde, indikera gärna också att du bara är på plats en begränsad tid (brist).

3) Om du råkar ha ett rimligt respektabelt utseende och fräscha kläder samt kan vara trevlig, kan du förslagsvis agera som en “vanlig” människa, eller kanske rent av lite finare, som kommit i temporära problem. Här är bra ursäkter att be om pengar till P-avgift, kollektivtrafik eller liknande, sämre till mat eftersom skötsamma människor har pengar till viktiga utgifter, men inte alltid till de små, irriterande utgifterna man stöter på. Här använder du principen “gillande och likhet” eller om du har en väldigt fin klädsel, auktoritet.

4) Om du har lite proffsig inställning, tryck upp en massa lappar med någon sorts kalender, information, bild eller vad trams som helst, dela ut dessa till folk. Om du helt saknar artistisk förmåga, dela då ut blommor eller någon sorts snören. Det spelar ingen roll vad du delar ut, så länge folk tar emot. Var lagom påstridig, folk kommer inte vilja ha sakerna, men de ska ta emot dem. Efter detta ber du om en liten gåva i retur. Om du är smart så letar du igenom soporna i närheten så kommer dina “gåvor” ofta ligga där, folk vill inte ha dem. Extra troligt om du väljer en gåva som är svår att bära (blomma). Här använder du principen återgäldigande. Detta har historiskt varit oerhört effektivt, och ligger bakom en stor del av Hare Krishnas framgångar.

5) Du kan också försöka sälja något som har ett visst värde rent ekonomiskt, men mer ett värde moraliskt. Ett exempel är tidningar som handlar specifikt om hemlösa, eller saker som är knutna till röda korset eller liknande grupper. Folk tenderar att köpa dessa saker för att de antingen börjat med det i ett svagt ögonblick och inte kan sluta (konsekvens), eller för att det är en sådan image de vill ha (inblandning).

Texten ovan kan verka kall och hård, men det är bara ett litet urval på hur enkelt det går att bli manipulerad i en tiggerisituation. Efter en kort period i San Franscisco (västerländska världens tiggarcentrum) så finns det inte många metoder jag inte sett själv. Personligen så ger jag inte pengar till tiggare. Det är en princip eftersom man när man väl börjat ge, har svårt att sluta (konsekvens) och dessutom känner man då ett ansvar för en grupp man inte har ansvar för (åttagande). Jag har inte ett stenhjärta, och har erbjudit att bjuda på mat, vilket de inte velat ha. Dessutom har jag flera gånger fallit för teknik 3 och först efteråt insett hur skenheligt och dumt det är. Senast i LA när jag kom dit efter att ha varit i SF, där man hela tiden uppmanas att aldrig ge pengar till folk som tigger, så var jag ändock väldigt snabb att ge pengar till en synnerligen välklädd man som bad om en dollar till lokaltrafiken. Tog någon minut innan jag insåg vad jag fallit för.

Tyvärr är det nog så att de som tenderar att tigga i Sverige är sådana som gör det på grund av missbruk, att de är här illegalt, eller helt enkelt på grund av att det är deras yrke, de tjänar mer som tiggare än på ett “vanligt” jobb i sitt hemland. Sedan finns det kanske folk som måste tigga av andra skäl, men de är nog ovanliga i ett välfärdsland som Sverige, tack och lov.

Entry filed under: In Swedish, Media, Observations, Security.

Första Steget För MC-licensen Movie Review: Smokin’ Aces

5 Comments Add your own

 • 1. justmy15cents  |  April 3, 2007 at 14:25

  f*n ta alla jä**a tiggare!

  Reply
 • 2. moa  |  April 3, 2007 at 17:38

  “Detta har historiskt varit oerhört effektivt, och ligger bakom en stor del av Hare Krishnas framgångar”

  Det där var allt en skröna. Hare Krishnas ägnar sig inte åt tiggeri, de säljer olika saker såsom böcker, tidningar, sötsaker o dyl, tanken med deras gatuförsäljning är att de skall nå ut med sitt budskap, inte plocka folk på pengar.

  Reply
 • 3. nohlberg  |  April 3, 2007 at 19:26

  Nej, det är inte en skröna. HK var väldigt effektiva i användandet av manipuleringsmetoder. Så effektiva att de till och med blev portförbjudna från en massa flygplatser etc. då det var effektiva platser att dela ut sina blommor från, blommor som de sedan samlade in i närliggande soptunnor. Detta var mest framgångsrikt under 70-talet. De stora ekonomiska framgångar som HK drog in via detta ligger bakom mycket av deras framgångar inom annat. Jag har själv blivit erbjuden deras band etc. som gåvor, men det är gåvor som raskt kräver motprestation (och när jag inte velat ge det har de tagit tillbaka banden).
  Det finns såklart en genuint religiös sida av HK och dess utövare också (dessutom gör de väldigt god vego-mat), men det är väldigt naivt att tro att det är det enda de har som mål. Då skulle de vara ganska ensamma om den ädla inställningen bland… alla religioner.

  Reply
 • 4. moa  |  April 4, 2007 at 09:20

  OK, jag kan acceptera att det tyvärr funnits enstaka individer som använt mindre lämpliga metoder, sådant händer inom alla rörelser och ger dessvärre även övriga medlemmar dåligt rykte.
  Sådant är beklagligt, men rätt skall vara rätt, man skall itne stämpla en hel rörelse efter några medlemmars mindre lyckade påhitt. Jag har personligen haft mångårig kontakt med Hare Krishna-rörelsen och uppfattar dem som uppriktiga människor som av övertygelse valt en livsstil som kräver en hel del disciplin.och en djup tro.
  Någon behaglig drönartillvaro där man parasiterar på sina medmänniskor är det minst av allt frågan om. Att medlemmar syns så ofta ute på gatorna är för att de vill predika och sprida sin litteratur. De får sina inkomster från detta samt resturangverksamhet, lantbruk,försäljning av hantverk o dyl och frivlliga donationer. Många medlemmar har också vanliga yrken.
  PS I övrigt tycker jag din text var intressant, det är bra att du sprider kännedom om hur sådana här proffstiggare arbetar. :)

  Reply
 • 5. nohlberg  |  April 4, 2007 at 09:35

  Jag har absolut inget särskilt emot Hare Krishna generellt. Har faktiskt också haft en del kontakt med dem – åt dagligen på en HK restaurang i nästan ett års tid. Trevligt folk. De verkar dessutom arbeta fruktansvärt hårt (och nästan alltid). Men, det är viktigt att skilja på individer, och rörelsen som helhet. HK har i alla fall varit en något skum _rörelse_ vad gäller insamling av pengar. Jag har inte mycket koll över hur de fungerar nu, men att de HAR använt de här metoderna är faktiskt väldigt väl dokumenterat. Däremot tror jag att dess medlemmar är väl så sympatiska som vilka andra som helst. Möjligt också att svenska, och amerikanska HK skiljer sig åt. Jag vet tyvärr inte så mycket om det. Mitt område är ju manipulation och inte religon :)
  Jätteroligt att du gillade texten!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS My twitter updates

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Subscribe to my blog using RSS

Categories

RSS Things I recommend reading now

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Right now:

http://www.google.com/reader/shared/06955654654748484932
April 2007
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggers like this: