Inte Alls Överraskande “Chockerande” Nyheter Om Atikins (Kom Igen, Det Kunde Du Räknat Ut Själv, Tjockis)

March 27, 2007 at 12:13 5 comments

SvD skriver om (tillsammans med DN) “Dödligheten ökade med stigande ålder och var högre bland rökare och feta kvinnor än bland dem som inte rökte och hade normal vikt.”

så visar det sig att det inte verkar jättehälsosamt att äta extremt mycket protein och lite kolhydrater. Låt oss fundera lite. Var hittar vi dessa proteiner? Tja, huvuddelen torde få i sig sina proteiner från kött, fisk, mjölkprodukter. Betydligt färre från bönor etc. I Atkins är man dessutom generös med hur mycket smör, grädde, fett etc. man får äta. Däremot är det väldigt noga med att inte äta mycket frukt, bröd eller grönsaker, de bästa källorna för kolhydrater. Oj. Så det har alltså visats att en diet som tar bort frukt och grönsaker, men ger tillåtelse till nästan obegränsat med kött, grädde och fett inte är bra för hälsan? Kors i taket.

Dessutom tror jag att den grupp som lever farligast är den som faktiskt jojo-bantar, inte den grupp som råkar ha några kilos övervikt. Tror det är vikthoppandet som är värst för kroppen. Det torde vara betydligt farligare att vara en smal, otränad, människa än en något rund, vältränad människa. Bantandet är ändå bara en industri. Gå inte på hypen. Alla dessa koncept är produkter, som någon tjänar pengar på. Paulin och gänget är säkert inte onda människor, det tror jag inte alls, men inse att de säljer en produkt, ett koncept och många gånger är de vetenskapliga grunderna skakiga eller anekdotiska. Liksom att många forskare som jobbar med det här får betalt av läkemedelsbranschen som vill sälja medicin mot fetma. Pengar talar, och industrin fylls av tokiga myter, som blir någonsorts allmänt accepterade sanningar, egentligen utan någon rimlig grund. Som att det skulle spela någon roll när på dygnet man äter. Som om kroppen plötsligt kunde generera mer energi från maten om den är på kvällen…

Rör dig mer, för att det är skoj. Ät frukt och grönsaker. Sluta väga dig. Lev väl.

Entry filed under: In Swedish, Media, Observations, Personal, Rants, Science.

Movie Review: The Contract Nytt Angrepp Mot Swedbank – De Dumma Skrattar Och Hånar De Som Går På Det

5 Comments Add your own

 • 1. Johanna Söderlund  |  March 27, 2007 at 16:10

  Studien är inte gjord på atkinsbantare, utan vanliga personer och de har jämfört de som ätit lite protein (10 E%) och mycket kolhydrater med de som åt mest protein (23 E%) och mindre kolhydrater (32 E%). Andra studier har funnit andra samband och den här studien har bara funnit sambandet för kvinnorna mellan 40-49 år.

  Det är lätt att dra förhastade slutsatser ur en studie gjord på enkätsvar 12 år före deras död.

  Reply
 • 2. MoBritt  |  March 27, 2007 at 18:33

  “Dödligheten ökade med stigande ålder och var högre bland rökare och feta kvinnor än bland dem som inte rökte och hade normal vikt.”

  Jag tror att dödligheten alltid ökat med stigande ålder. Rökning har också varit en orsak, liksom fetma. Och det utan Atkins eller andras påhitt.

  Helt vanliga dödsorsaker, eller hur. Så inte förvånar det väl några andra än rubriksättare som ju inte har det så lätt här i livet. De har slitit ut de flesta “normala” varianterna och degraderat många.

  Vänligen

  MoBritt

  Reply
 • 3. nohlberg  |  March 27, 2007 at 18:46

  Mjo, visst, en studie kan man alltid diskutera. Det håller ju oss forskare sysselsatta, om inte annat…
  Jag vidhåller dock en stark skepsis till allt som begränsar frukt och grönsker till förmån för kött och rikliga mängder med animaliskt fett. I grund och botten är jag dock liberal, så jag tycker väl att folk ska få äta vad de vill. Problemet här är ju att det inte längre handlar om folks fria val, utan “metoder” de blir itutade ska ge dem hälsomässiga fördelar (och som de helst ska betala för också).
  Jag har svårt att tro särskilt mycket på allt evangeliserande av någon extrem, moderiktig, kosthållning. Själv är jag vegetarian och det funkar för mig, men jag framhåller det inte som en garanterad hälsovinst för någon annan. Inte heller kommer vi nog kunna hitta en optimal kosthållning som är perfekt för alla, det är att se människan som något för trivial som varelse, tror jag.
  Vad som funkar? Ät vällagad mat, gärna på färska råvaror, mycket frukt och grönt, en del protein och håll dig i rörelse.
  Sluta väga dig. Din våg gör dig bara fetare och mer olycklig. Det finns inget som ger så mycket ångest och lidande som den korkade idéen att vi alla kan jämföra oss via vågar och ha standardiserade siffror som säger om vi är feta eller ej. Det är trams, och ett sätt att skapa en helt ny jätteindustri med diverse mat-coacher, dietister etc.

  (Nu mer än ett år utan att ha vägt mig – och mår bättre än någonsin!)

  Reply
 • 4. Elisabeth I  |  May 15, 2009 at 13:52

  hejsan vad ar det har http://www.youtube.com/watch?v=SdDG93d40QM
  vart att prova vet du nagan som provat ?

  Beatris

  Reply
  • 5. nohlberg  |  May 15, 2009 at 13:56

   Den produkten lär vara komplett trams. Jag gissar att du försöker göra reklam för den, så en kommentar är kanske onödig…

   Dock: sedan jag skrev ovanstående inlägg har jag faktiskt provat LCHF en kort period, och för mig funkade det otroligt bra, men jag var väldigt, väldigt seg och kunde inte träna som jag ville. Det kan man ju tydligen komma över efter en period, men jag fann ingen anledning till det då jag inte tycker mig ha behov av att minska i vikt.

   Mirakelkurer lär inte ge några bestående resultat hur som helst, livsstilsförändringar torde vara nyckeln till framgång.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS My twitter updates

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Subscribe to my blog using RSS

Categories

RSS Things I recommend reading now

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Right now:

http://www.google.com/reader/shared/06955654654748484932
March 2007
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d bloggers like this: